Partnera haki toiminnalleen uuden suunnan

ma 12. kesäkuuta 2017 10.13.00

  • Yhtiö ryhtyy sijoittajaksi julkisen ja yksityisen sektorin rajapintaan
  • Vuosi 2016 oli taloudellisesti menestyksekäs
  • Partneran hallitus jatkaa entisessä kokoonpanossa

Partnera Oy on kevään 2017 aikana luonut toiminnalleen uudet suuntaviivat. Oululaisyhtiö toimii jatkossa sijoittajana ja kumppanina julkisen ja yksityisen sektorin rajapinnassa. Strategian pohjana ovat kuntien toiminnassa tapahtuvat suuret murrokset ja uusien teknologisten mahdollisuuksien hyödyntäminen.

Uusittu strategia esiteltiin Partneran yhtiökokouksessa maanantaina.

Varatoimitusjohtaja Sami Mäentausta Partnerasta muistuttaa, että kunnat yhtiöittävät yhä enemmän toimintojaan tai luovuttavat niitä erilaisin järjestelyin yksityisten yritysten hoidettaviksi. Näin kunnilla on tarve löytää osaavia sijoittajia ja kumppaneita.

”Mahdollisia Partneran sijoituskohteita ovat kuntien omistamat osakeyhtiöt, kuntien toimintoja yhtiöitettäessä muodostuvat yhtiöt tai muiden kuin kuntien omistamat, mutta kunnille kuuluvia tehtäviä hoitavat yhtiöt”, hän selvittää.

Sijoituskohteet löytyvät murroksessa olevilta toimialoilta kuten sote- ja energia-alalta, kiertotaloudesta ja logistiikasta. Mäentaustan mukaan Partneran uusi strategia tukeutuu yhtiön luontaisiin kilpailuetuihin – muun muassa siihen, että sen omistajiin kuuluvat niin Oulun kaupunki kuin yksityiset tahot.

Merkittävin Partneran sijoituskohteista on pörssilistattu Suomen Hoivatilat Oyj, jonka omistaminen sopii mainiosti myös uuteen strategiaan. Hoivatilat toimii julkissektorin rajapinnassa ja tuottaa uusiutuvalle sote-alalle infrastruktuuripalveluja.

Tammikuussa 2017 Partnera kertoi luopuvansa niin sanottujen alustayhtiöiden luomiseen pohjautuvasta strategiastaan ja keskittyvänsä olemassa olevien omistustensa hoitamiseen. Samalla se ilmoitti pidättäytyvänsä toistaiseksi uusien sijoituskohteiden etsinnästä. Sami Mäentaustan mukaan näin otettu aikalisä oli tarpeen,
jotta yhtiö pystyi järjestelmällisesti hakemaan toiminnalleen vahvan suunnan.

Myönteinen vuosi 2016

Partnera menestyi taloudellisesti varsin hyvin vuonna 2016. Liikevaihtoa yhtiö keräsi noin 54,5 miljoonaa euroa ja tulosta 4,1 miljoonaa euroa. Edellisvuonna liikevaihto oli 99,9 miljoonaa euroa ja tulos miinuksella 1,7 miljoonaa euroa. Liikevaihdon voimakas vaihtelu johtuu Sami Mäentaustan mukaan tilinpäätöksen laadintaperiaatteista. 

”Arvopaperikauppa esitetään tilinpäätöksessä osana liikevaihtoa. Likvidien varojen arvopaperisalkku – joka sisältää korkosijoitukset – taas esitetään vaihtoomaisuudessa”, hän selventää. 

Mäentausta poimii vuodesta 2016 esille muutamia seikkoja. Myönteistä muun muassa oli Partneran korkopapereihin tehtyjen sijoitusten erinomainen kehitys huolimatta alhaisesta korkotasosta ja suurista korkoliikkeistä. Positiivista oli niin ikään Suomen Hoivatilat Oyj:n menestys. Pörssin päälistalle siirtynyt Hoivatilat on Partneran keskeisin sijoituskohde, josta sen omistusosuus vuoden 2016 lopussa oli 22,93 prosenttia. 

”Hoivatilojen kurssikehitys viime vuonna oli hyvin myönteinen – samoin yhtiön toiminnallinen eteneminen”, arvioi Sami Mäentausta. 

Muita Partneran merkittäviä omistuksia olivat viime vuonna muun muassa SystemaStore Oy ja Nordic Option Oy. Sittemmin vuoden 2017 aikana yhtiö luopui SystemaStoren omistuksesta. Lisäksi Partneralla on omistuksessaan toimistokiinteistöt Arkistokatu 4 ja Tullikamari. Maaliskuussa 2016 yhtiö allekirjoitti esisopimuksen Arkistokatu 4 -kiinteistön myymisestä YIT Oyj:lle.

Hallitus jatkaa ennallaan

Yhtiökokous valitsi Partneran hallituksen jatkamaan toiminnassaan entisessä kokoonpanossa. Hallituksen puheenjohtajana toimii hallitusammattilainen Seppo Laine, varapuheenjohtajana toimitusjohtaja Minna Åman-Toivio ja jäsenenä hallitusammattilainen Martin Grotenfelt.

Osinkoa vuoden 2016 tuloksestaan ei Partnera jaa. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa tämän vuoden tammikuussa yhtiö oli jo päättänyt jakaa ylimääräistä osinkoa kaikkiaan 55 miljoonaa euroa.

Tilaa Partneran uutiskirje sähköpostiisi!

Ajankohtaista tietoa Partnerasta muutaman kerran vuodessa